Skip to Content
Uutiset

Tiedekeskus Sopen kiertue käynnistyy Tampereelta

Julkaistu:

Tampereen seudun työväenopisto ja Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi kutsuvat alueen asukkaat ja kaupungissa vierailevat osaksi Suomen sivistystarinaa ja -keskustelua. Sopen kiertonäyttelyyn pääsee tutustumaan Sampolassa 4.–26.3.2024. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tiedekeskus Soppi havainnollistaa sivistyksen merkitystä suomalaisen yhteiskunnan uudistumisessa ja käsittelee sivistystä laaja-alaisesti elinikäisen oppimisen, sivistyksen tasa-arvon sekä kestävän elämän näkökulmista. Tiedekeskusnäyttely huomioi myös kansalaisopiston perustamisen merkityksen. Historian ja nykypäivän lisäksi Sopessa katsotaan tulevaisuuteen.

Soppi avautui yleisölle Helsingissä elokuussa 2022. Sivistykseen ja oppimiseen keskittyvä tiedekeskus on ainutlaatuinen innovaatio. Sopen sisällöt perustuvat tutkittuun tietoon, ja ne on tuotettu yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa. Kohderyhmänä ovat opettajat, opiskelijat, päättäjät, kansalaisjärjestöt ja kaikki oppimisesta ja sivistyksestä kiinnostuneet.

Sopen ylläpitäjä Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on sivistystyön ja elinikäisen oppimisen asiantuntija. Vuonna 1874 perustettu Kvs on maan vanhin, sitoutumaton sivistyssäätiö.

Soppi on Suomen tiedekeskukset ry:n jäsen. Helmikuussa 2024 Sopelle myönnettiin Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinto.

Kiertonäyttely osa Sivistyksen teemavuoden tapahtumia

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi. Tiedekeskus Soppi kiertää Suomea osana tapahtumia.

”Sopen kiertonäyttely on 150-vuotiaan säätiömme lahja Suomelle”, kertoo Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.

Kiertonäyttelyn ensimmäinen pysähdyspaikka on Tampereen seudun työväenopisto. Tämä ilahduttaa työväenopiston rehtori Maija-Liisa Gröhniä:

”Kiitokset siitä, että saamme olla sivistyksen teemavuoden näyttelyn ensimmäinen kohde ikäänkuin itseoikeutetusti, sillä olemme Suomen ensimmäinen kansalaisopisto ja myös oma 125-vuotis juhlavuotemme osuu tähän ajankohtaan. Sampola niin ikään tunnetaan valtakunnallisesti maamme vanhimman opiston tyyssijana, joten tämä paikka tekee mielestäni myös kunniaa tälle näyttelylle, jossa muun muassa opistomme perustaminen tuodaan esille osana suomalaisen sivistyksen historiaa”, sanoo Maija-Liisa Gröhn.

Tampereella olisi työväenopiston lisäksi ollut muitakin kiinnostuneita vastaanottajia Soppi-näyttelylle:

”Kun Tampereen kaupunki sai näyttelystä yhteydenoton, ilmoitimme heti kiinnostuksesta ja asiasta ei sitten tarvinnut enempää ”kisata”, vaikka muitakin ottajia olisi ollut, kuten Metso kirjastomme. Saimme myös asialle kunnioitusta Sampolassa toimivalta Tammerkosken lukiolta siten, että saimme näyttelyn käyttöön lukion galleriatilan juhlavuotemme kunniaksi”, kertoo Maija-Liisa Gröhn.

Tampereen työväenopistossa järjestetään sivistyksen teemavuoteen liittyen myös Sivistyksen ihmeitä -luentosarja sekä työväenopiston juhlavuoden kevään huipentava Tule, kokeile, innostu! -tapahtuma.

Sivistyksen ihmeitä: maksuton, kaikille avoin luentosarja Sampolassa torstaisin 7.3.–18.4.2024 klo 17–18.30.
Tule, kokeile, innostu! – avoimet ovet työväenopistossa -tapahtuma 13.4.2024 klo 13–18. Luvassa kymmeniä maksuttomia työpajoja ja esityksiä. Opisto julkaisee tarkan ohjelman ja sisällöt maaliskuussa.

Sopen kiertonäyttely Sampolassa 4.-26.3.2024

Sopen kiertonäyttely on Tampereen seudun työväenopiston Sampolan toimipisteen galleriatilassa 4.-26.3.2024. Galleriatila sijaitsee rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa portaikon vieressä.

Näyttely on avoinna Sampolan aukioloaikojen mukaisesti: ma-pe klo 8–20, la klo 10–16 ja su klo 10–15. Soppi-näyttelyyn on vapaa pääsy.

Näyttelysisällöt ovat suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi ja englanniksi.

Työväenopisto järjestää näyttelyn avoimet avajaiset keskiviikkona 6.3.2024 klo 17. Tilaisuuden avaa vs. kulttuurijohtaja Niina Salmenkangas. Avajaisissa on kahvitarjoilu.

Soppi-kiertonäyttelyn yhteydessä on 11.3.2024 alkaen mahdollisuus tutustua Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttelyyn. Virtuaalinäyttely esittelee Simbergin valonarkoja, paperipohjaisia guassimaalauksia. Näiden teosten esillä pitämiseen perinteisessä näyttelyssä liittyy paljon rajoituksia. Teokset ovat syntyneet 1890-luvun lopulla Hugo Simbergin taiteilijatien alkuvaiheessa, jolloin hän oleskeli Ruovedellä Akseli Gallen-Kallelan opissa sekä matkusti Lontooseen, Pariisiin ja Italiaan. FT Marja Lahdelman kuratoiman näyttelyn toteutuskumppaneita ovat tuotantoyhtiö Donkey Hotel Oy ja animointistudio Talking Animals.

Sopen kiertonäyttelyn aikataulu

4.3.–26.3.2024 Tampereen seudun työväenopisto, Sampola, Sammonkatu 2, Tampere. Galleriatila sijaitsee rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa portaikon vieressä.
4.4.–29.4.2024 Turun yliopisto, Educarium, Turku
3.5.–1.6.2024 Jyväskylän yliopiston tiedemuseo Näyttelykeskus Soihtu/Kipinä-galleria, Jyväskylä
25.–28.6.2024 SuomiAreena, Pori
13.9.–27.9.2024 Pääkirjasto, Taiteiden aukio, Joensuu
1.10.–25.10.2024 Pääkirjasto, Vaasa
28.10.–15.11.2024 Arktikum, Rovaniemi

Muutokset ovat mahdollisia. Ajantasainen tieto kiertonäyttelyn ajoista ja paikoista löytyy Sivistyksen teemavuosi -sivuston tapahtumakalenterista sekä tiedekeskus Sopen verkkosivustolta.

Jaa artikkeli
Back to top