Skip to Content

Kuva: Unsplash/Priscilla Du Preez

Uutiset

Soppi-vierailulla kokemus kohtaa tutkimuksen

Kirjoittaja: Nina Hjelt Julkaistu:

Kuva: Unsplash/Priscilla Du Preez

Tiedekeskuspäivillä 11.-12.3.2025 pureuduttiin siihen, miten tiedekeskukset voivat parhaiten toteuttaa tehtäväänsä tukea ja lisätä suomalaisten tiedepääomaa. Näkökulmina alustuksissa olivat esimerkiksi dialogi ja osallisuuden vahvistaminen.

Tiedekeskukset ovat mukana FINSCI-hankkeessa, jossa on tutkittu tiedepääoman lisäämiseen tähtäävää tiedeviestintää. Hankejohtaja Kaisa Torkkelin mukaan tiedeviestinnässä on tunnistettavissa ”syyttämismalli”, jonka osapuolina tieteentekijät harmittelevat sitä, ettei tiedettä ja tutkimusta arvosteta ja toisaalta yleisöt sitä, etteivät tieteentekijät kommunikoi heille ymmärrettävästi ja osallistavasti.

Dialogin lisääminen tiedeviestinnässä on eräs ratkaisu päästä syyttelystä eteenpäin. Mitä tämä tarkoittaa tiedekeskuksen toiminnassa?

Soppi kutsuu dialogiin

Tiedekeskus Sopen keskeisenä toiminta-ajatuksena on kutsua kävijät dialogiin.

Kasvatuksen ja koulutuksen tavoitteet ovat muuttuneet aikojen saatossa. Sopen aikajanaa seuratessa kävijä voi hahmottaa, miten yhteiskunnallinen kehitys on aaltoliikettä erilaisten ajattelutapojen painottuessa eri tavoin kunakin aikakautena. Aikajana onkin kirvoittanut lukemattomia oivalluksia, ilahtuneita löydöksiä ja innostunutta, uutta visioivaa keskustelua kävijöiden parissa. Myös kriittisiä huomioita.

Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskuksessa ei nähdä eikä tiedetä kaikkea: kävijöiden kokemukset ja tieto täydentävät Sopen nostoja ja näkökulmia. Jos kävijällä on oma kokemus suomalaisesta koulupolusta, hän voi esimerkiksi reflektoida ja tunnistaa eri aikojen kasvatusfilosofioita tai trendejä ja yhdistää niitä omaan menneisyyteensä. Ulkomainen vieras voi vastaavasti vaikkapa vertailla Suomen ja oman kotimaansa koulutuspolitiikan tai historian yhtäläisyyksiä ja eroja.

Dialogi on yhdessä oppimista

Ääneen lausutut huomiot ja esiin nostetut kysymykset rikastuttavat ymmärrystä ja ajattelua – tämä on yksi tiedekeskuksen käymän dialogin muoto.

Tiedekeskuspäivillä puhunut Kai Alhanen toi esiin, että dialogissa ei ole tarpeellista pyrkiä tiettyyn lopputulemaan. Pikemminkin on arvokasta saada kuuluviin erilaisia näkökulmia ja tuottaa oivalluksia, jotka voivat jäädä mieleen pitkäksi aikaa.

Dialogi on yhdessä oppimista. Sopen teemoihin yhdistettynä se tuottaa parhaimmillaan arkisivistystä, tahtoa ja kykyä huolehtia ympäristöstämme ja toisistamme. Texasilaisten yliopisto-opiskelijoiden sanoin: ”Kun koulutusta on nyt uudelleen ajateltu ja uudelleen kuviteltu, niin eikö seuraavaksi olisi uudella tavalla toimimisen aika!”

Taustaa – Suomen tiedekeskukset ry

Kvs-säätiön ylläpitämä Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi on ollut Suomen tiedekeskukset ry:n jäsen vuodesta 2023.

Suomen tiedekeskukset ry:n yhteisenä kantavana toiminta-ajatuksena on suomalaisten tiedepääoman kasvattaminen. Luonnontieteiden ohella tiedepääomaan kuuluvat myös yhteiskunnalliset ja humanistiset tieteet, joita edustavat tiedekeskusten verkostossa Sopen lisäksi Sodan ja rauhan keskus Muisti, Jyväskylän yliopiston avoimen tiedon keskus sekä Helsingin yliopiston tiedemuseo Liekki. Näillä tutkimusaloilla tuotetaan maailmaa muuttavaa ymmärrystä ihmisyydestä.

Lue lisää dialogista

Kai Alhanen: Dialogikirja. Into Kustannus 2024.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Nina Hjelt Elinikäisen oppimisen asiantuntija +358 41 544 8182 nina.hjelt@kvs.fi
Back to top