Soppi-näyttely kiertää Suomea vuoden 2024 aikana osana Sivistyksen teemavuoden tapahtumia. Rovaniemellä näyttelyyn voi tutustua kolmessa eri paikassa loka-marraskuussa. Arktikum-talossa näyttely on lokakuun lopulta alkaen.
– Sivistyksen teemavuosi huipentuu tiedekeskus Sopen Pohjois-Suomen kiertueeseen. Ensimmäinen pysähdyspaikka on Rovaniemen Arktikum-talo, kertoo Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.
Arktikum-talossa toimivat Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo. Arktinen keskus tekee kansainvälisesti arvostettua ja monitieteistä arktista tutkimusta. Lapin maakuntamuseo on puolestaan lappilaisen kulttuurin, esihistorian, historian, rakennusperinteen ja luonnon asiantuntija.
Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Lapin maakuntamuseo tekevät töitä pohjoisen puolesta. Kummankin toimijan tavoitteena on lisätä ymmärrystä, herättää ajatuksia ja avata keskustelua. Kohderyhminä ovat sekä matkailijat että pohjoisen asukkaat. Pysyvien näyttelyjen lisäksi Arktikumissa järjestetään monenlaisia tapahtumia sekä vaihtuvia näyttelyjä.
– On upeaa, että Soppi pääsee Lapin maakuntamuseon ja Arktisen keskuksen yhteyteen kutsumaan kävijät osaksi Sivistyksen tarinaa, sanoo Lauri Tuomi.
Soppi-kiertonäyttely Arktikumissa
Näyttelypaikka: Arktikum-talo, Lapin maakuntamuseo (Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi)
Aukiolo: Soppi-näyttely on avoinna ti-su klo 10-18. Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttelyyn pääsee tutustumaan 29.10.-1.11.2024 klo 10-14 ja 5.11.-8.11.2024 klo 10-14.
Näyttelysisällöt: suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi ja englanniksi.
Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttely
Soppi-kiertonäyttelyn yhteydessä Arktikumissa on mahdollisuus tutustua Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttelyyn, jonka on tuottanut Kansallisgalleria. Virtuaalinäyttelyyn pääsee tutustumaan 29.10.-1.11.2024 klo 10-14 ja 5.11.-8.11.2024 klo 10-14.
Virtuaalinäyttely esittelee Simbergin valonarkoja, paperipohjaisia guassimaalauksia. Näiden teosten esillä pitämiseen perinteisessä näyttelyssä liittyy paljon rajoituksia. Teokset ovat syntyneet 1890-luvun lopulla Hugo Simbergin taiteilijatien alkuvaiheessa, jolloin hän oleskeli Ruovedellä Akseli Gallen-Kallelan opissa sekä matkusti Lontooseen, Pariisiin ja Italiaan.
Näyttelyn on kuratoinut FT Marja Lahdelma. Toteutuskumppaneita ovat tuotantoyhtiö Donkey Hotel Oy ja animointistudio Talking Animals.
Soppi-kiertonäyttely lokakuu – joulukuu 2024
3.10.-22.10.2024 Pääkirjasto, Vaasa
29.10.-17.11.2024 Arktikum, Rovaniemi
20.11.2024 Aurora-tulevaisuustapahtuma, Lappia-talo, Rovaniemi
21.-27.11.2024 Tiedekeskus Pilke, Rovaniemi
3.-13.12.2024 kaupungintalon näyttelytila, Oulu
Muutokset mahdollisia. Ajantasainen tieto kiertonäyttelyn ajoista ja paikoista löytyy Sopen ja Kvs-säätiön kanavista sekä Sivistyksen teemavuosi -sivuston tapahtumakalenterista.
Tiedekeskus Soppi
Tiedekeskus Soppi havainnollistaa sivistyksen merkitystä suomalaisen yhteiskunnan uudistumisessa ja käsittelee sivistystä laaja-alaisesti elinikäisen oppimisen, sivistyksen tasa-arvon sekä kestävän elämän näkökulmista. Tiedekeskusnäyttely huomioi myös kansalaisopiston perustamisen merkityksen. Historian ja nykypäivän lisäksi Sopessa katsotaan tulevaisuuteen.
Soppi avautui yleisölle Helsingissä elokuussa 2022. Sivistykseen ja oppimiseen keskittyvä tiedekeskus on ainutlaatuinen innovaatio. Sopen sisällöt perustuvat tutkittuun tietoon, ja ne on tuotettu yhteistyössä laajan asiantuntijajoukon kanssa. Kohderyhmänä ovat opettajat, opiskelijat, päättäjät, kansalaisjärjestöt ja kaikki oppimisesta ja sivistyksestä kiinnostuneet.
Sopen ylläpitäjä Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) on sivistystyön ja elinikäisen oppimisen asiantuntija. Vuonna 1874 perustettu Kvs on maan vanhin, sitoutumaton sivistyssäätiö.
Soppi on Suomen tiedekeskukset ry:n jäsen. Helmikuussa 2024 Sopelle myönnettiin Aikuiskasvatuksellinen teko -palkinto.
Sivistyksen teemavuosi
Sivistyksen teemavuosi on kaikille avoin tapahtumien vuosi, jonka aikana sivistyksen päältä pyyhitään pölyt. Eri alojen toimijat, yhteisöt ja verkostot ympäri Suomea ovat tervetulleita osallistumaan teemavuoteen omilla tapahtumillaan.
Kannattaa käydä kurkkaamassa teemavuoden tapahtumakalenteria. Kalenterista löytyy myös loppuvuodelle runsaasti tapahtumia. Poimi itseäsi kiinnostavat jutut ja tule mukaan!
Lue lisää teemavuodesta: Sivistyksen teemavuoden sivusto