Skip to Content

Kvs-säätiön elinikäisen oppimisen asiantuntija Nina Hjelt testaamassa virtuaalista taidekokemusta. TKI-päällikkö Heidi Kinnunen säätää VR-laseja.

Uutiset

Uppoudu Hugo Simbergin maailmaan – virtuaalitaidenäyttely nyt Sopessa

Kirjoittaja: Kristiina Andreasson Julkaistu:

Kvs-säätiön elinikäisen oppimisen asiantuntija Nina Hjelt testaamassa virtuaalista taidekokemusta. TKI-päällikkö Heidi Kinnunen säätää VR-laseja.

Tiedekeskus Sopen pysyvän näyttelyn uutuussisältönä on Hugo Simbergin maailma -virtuaalitaidenäyttely. Kansallisgallerian tuottamaan näyttelyyn pääsee tutustumaan Sopen aukioloaikoina. Virtuaalitaidenäyttely sisältyy Sopen pääsymaksuun. Näyttely tulee olemaan Sopessa vuoden 2025 ajan.

Miten Hugo Simbergin taide sopii Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskuksen sisältöihin?

– Taide ja kulttuuri ovat kaikkina aikoina sivistysvaltion ja sen kehityksen ytimessä, välittämässä ihmisyyttä. Hugo Simberg tutkaili taiteessaan ihmiselon ytimessä olevia teemoja, kuten elämää ja kuolemaa, kärsimystä ja toivoa. Simbergin merkitys kulttuurisen ymmärryksemme tuottajana on suuri, sanoo Kvs-säätiön elinikäisen oppimisen asiantuntija Nina Hjelt.

Taide voi lievittää stressiä ja antaa hetkeksi pakopaikan arjesta. Jo muutamassa minuutissakin pääsee uppoutumaan Hugo Simbergin taiteen maailmaan ja kokemaan elämyksellisen virtuaalinäyttelytilan. Kokonaisuudessaan kierros virtuaalitaidenäyttelyssä vie noin kaksikymmentä minuuttia.

– VR-laseille tuotettu virtuaalinäyttely on ainutlaatuinen Euroopan mittakaavassakin. Se ei ole jäljitelmä taidemuseosta, vaan vie katsojansa suoraan Simbergin maisemiin, kuvailee Kvs-säätiön TKI-päällikkö Heidi Kinnunen.

Virtuaalinäyttelyn katseleminen voi kuulostaa haasteelliselta verrattuna perinteisempään, fyysisessä näyttelytilassa kiertelemiseen. Idea on kuitenkin periaatteessa sama: teoksia voi katsella vapaassa järjestyksessä ja tutustua omaan tahtiinsa lisätietoihin. Sopessa on aukioloaikoina aina paikalla päivystäjä, joka auttaa myös VR-näyttelyn kokeilemiseen ja katselemiseen liittyvissä asioissa.

– Olemme Sopessa äärimmäisen iloisia Kansallisgallerian kanssa toteutetusta yhteistyöstä, joka mahdollistaa Simbergin taiteen kokemisen Soppi-vierailulla, sanoo Nina Hjelt.

Myönteistä ja innostunutta katsojapalautetta

Kvs-säätiön ja Kansallisgallerian yhteistyösopimuksen ansiosta Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttely oli oheisohjelmana vuonna 2024 Soppi-näyttelykiertueella. Kiertueen aikana virtuaalinäyttelyyn tutustui useita satoja, eri-ikäisiä katsojia. Kaikilta ikäryhmiltä saatu katsojapalaute oli myönteistä ja innostunutta:

  • kaunis, erikoinen maailma
  • näyttelyn interaktiivisuus hyvä
  • kuvastaa hienosti Suomen luontoa
  • hauska tutustua Simbergin taiteeseen myös Lapissa, alkuperäiset maalaukset kaukana muualla
  • VR-lasikokemus oli huippu! Ihana Hugo Simberg <3
  • näyttely oli todella näyttävä ja helppokäyttöinen

Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttely

  • Virtuaalinäyttely esittelee suomalaisen taidemaalarin ja graafikon Hugo Simbergin (1873-1917) paperipohjaisia guassimaalauksia. Näiden teosten esillä pitämiseen perinteisessä näyttelyssä liittyy paljon rajoituksia.
  • Virtuaalinäyttely tarjoaa elämyksellisen tilan ja ainutlaatuisen mahdollisuuden nähdä valonarkoja teoksia. Pienikokoisten alkuperäisteosten yksityiskohtia pystyy virtuaalilaseilla myös tarkastelemaan suuressa koossa.
  • Virtuaalinäyttelyssä olevat teokset syntyivät Hugo Simbergin taiteilijatien alkuvaiheessa 1890-luvun lopulla. Tuolloin hän oleskeli Ruovedellä Akseli Gallen-Kallelan opissa sekä matkusti Lontooseen, Pariisiin ja Italiaan.
  • Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttelyn on tuottanut Kansallisgalleria. Näyttelyn on kuratoinut FT Marja Lahdelma. Toteutuskumppaneita ovat tuotantoyhtiö Donkey Hotel Oy ja animointistudio Talking Animals.
Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttely katseltavissa Sopen aukioloaikoina

Aiheeseen liittyvää

Digitaalisen sisällön tuottaja Anna Laamanen, Kansallisgalleria: Taide lisää ymmärrystämme maailmasta – digitaaliset ratkaisut purkavat saavutettavuuden esteitä (Kvs-säätiö, Sivistyksen pelottomat -blogi 11.4.2025)

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Back to top