Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt vuoden 2024 Sivistyksen teemavuodeksi. Osana juhlavuoden tapahtumia Tiedekeskus Soppi lähtee kiertämään Suomea.
”Sopen kiertonäyttely on 150-vuotiaan säätiömme lahja Suomelle. Olemme olleet erittäin iloisia siitä vastaanotosta, jonka ideamme kiertonäyttelystä on saanut. Soppi tukee näin yleisesti saavutettavuutta ja kiertonäyttely kutsuu kaikki taustasta tai asuinpaikasta riippumatta mukaan osaksi sivistyksen tarinaa”, sanoo Kvs-säätiön toimitusjohtaja Lauri Tuomi.
Sopesta toteutetaan laajempi ja suppeampi kiertonäyttelymoduuli. Laajemman kiertonäyttelyn pysähdyspaikat ovat (aikajärjestyksessä) Tampere, Turku, Jyväskylä, Joensuu, Vaasa ja Rovaniemi. Näyttelypaikkoina ovat työväenopisto, kirjastot sekä yliopistojen tilat. Sopen suppeampi näyttelymoduuli on puolestaan esillä esimerkiksi Educa-messuilla ja Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivillä.
Näyttelysuunnittelija Paula Susitaival avaa kierto-Sopen suunnitteluun liittyneitä monia, mielenkiintoisia haasteita. Tällaisia olivat esimerkiksi näyttelyn runsaan tietosisällön mahduttaminen kokoonpantavaan muotoon sekä kustannustehokkaan kuljetus- ja pakkauskonseptin löytäminen. Lisäksi oli huomioitava näyttelyn toimivuus modulaarisesti mahdollisimman monenlaisissa tiloissa ja helppo ripustaminen.
”Nykyaikaisista messukalusteista löytyy hämmästyttävän pieneen tilaan mahtuvia rakenteita, joiden avulla tämä oli mahdollista. Lukuisia palavereita tämä jumppa on kuitenkin vaatinut, mutta toivon että olemme päätyneet parhaaseen mahdolliseen vaihtoehtoon!” sanoo Paula Susitaival.
Sopen laajempi näyttelymoduuli on esillä yhden päivän ajan jo marraskuussa 2023 Levillä. Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.) ja Yle ovat sopineet Sivistyksen teemavuoden kumppanuudesta. Yhteistyö käynnistyy 17.11.2023 Levillä järjestettävässä Aurora-tapahtumassa, jossa sivistyksen merkitystä tarkastellaan eri näkökulmista.
Kiertonäyttely alustana Sivistyksen teemavuoden paikallisille tapahtumille
”Sopen tärkein merkitys on olla helposti lähestyttävä ja saavutettava tiedekeskus. Kiertueen aikana toivomme runsasta kävijämäärää. Uskomme, että jokainen voi löytää jotakin itselleen ja pohtia omaa suhdettaan sivistykseen. Sekä kiertonäyttely että pysyvä näyttely näin molemmat auttavat meitä kaikkia pyyhkimään pölyt pois sivistyksen päältä”, sanoo Lauri Tuomi.
Lauri Tuomi nostaa esiin myös tärkeän huomion: kiertonäyttely on alusta Sivistyksen teemavuoden paikallisille tapahtumille. Kiertonäyttelyn yhteyteen on tavoitteena saada valtakunnallisten ja paikallisten toimijoiden järjestämää ohjelmaa, kuten esimerkiksi Erätauko-keskusteluja. Paikallisen ohjelman osalta kannattaa seurata erityisesti alueen medioita ja näyttelypaikkojen omaa viestintää. Kiertonäyttelystä ja sen tapahtumista julkaistaan tietoa myös tiedekeskus Sopen ja Kvs-säätiön kanavissa sekä Sivistyksen teemavuoden sivustolla.
”Sopen alkuperäisen idean takana on itse asiassa kysymys siitä, että voisiko niinkin abstraktia asiaa kuin sivistys tehdä näkyväksi. Soppi on yhteiskehitetty laajan asiantuntijajoukon ja näyttelysuunnittelijoiden kanssa. Takana on pitkä prosessi, joka on ollut onnistunut. Sivistystä on saatu monesta näkökulmasta tuotua esille”, kertoo Lauri Tuomi.
Sopen tavoitteena on antaa syötteitä keskusteluun ja herätellä kysymyksiä, ei antaa valmiita vastauksia. Lauri Tuomen mukaan Soppi onkin parhaimmillaan, kun sen nostattamia ajatuksia voi jakaa toisen kanssa:
”Sopen pääsylippu on muuten mainio joululahjaidea! Osta vaikka itsellesi ja ystävällesi ja tulkaa yhdessä käymään Sopessa. Toinen toimiva idea on ostaa liput vaikkapa lapsille ja isovanhemmille – näin sukupolvet ylittäen voidaan yhdessä pohtia, miten erilailla eri aikakausina sivistystä on sanoitettu ja oppimista toteutettu. Aineeton lahja on myös lahja kestävälle tulevaisuudelle”, Lauri Tuomi vinkkaa.
Kuva: Punctum & Studium Oy
Soppi-kiertonäyttelyn ajat ja paikat 2024
Tammikuu – elokuu 2024
26.-27.1.2024 Educa, Messukeskus, Helsinki
7.-9.202024 Aikuiskasvatuksen tutkimuspäivät, Helsingin yliopisto
4.-26.3.2024 Tampereen työväenopisto, Sampola, Tampere
4.-29.4.2024 Turun yliopisto, Educarium, Turku
3.5.-1.6.2024 Jyväskylän yliopiston tiedemuseo Näyttelykeskus Soihtu/Kipinä-galleria, Jyväskylä
6.6.2024 ProCom-päivä, Pikku-Finlandia, Helsinki
25.-27.6.2024 SuomiAreena, Promenadikeskus, Pori
28.-30.7.2024 Kimara-leiri, Evo, Hämeenlinna
1.-2.8.2024 OPH Suomi-koulujen päivät, Helsinki
Syyskuu – joulukuu 2024
14.9.-26.9.2024 Pääkirjasto, Taiteiden aukio, Joensuu
3.10.-22.10.2024 Pääkirjasto, Vaasa
29.10.-17.11.2024 Arktikum, Rovaniemi
20.11.2024 Aurora-tulevaisuustapahtuma, Lappia-talo, Rovaniemi
21.-27.11.2024 Tiedekeskus Pilke, Rovaniemi
3.-13.12.2024 kaupungintalon näyttelytila, Oulu
Muutokset mahdollisia. Ajantasainen tieto kiertonäyttelyn ajoista ja paikoista löytyy Sopen ja Kvs-säätiön kanavista sekä Sivistyksen teemavuosi -sivuston tapahtumakalenterista.
Sivistyksen teemavuosi
Sivistyksen teemavuosi on kaikille avoin tapahtumien vuosi, jonka aikana sivistyksen päältä pyyhitään pölyt. Eri alojen toimijat, yhteisöt ja verkostot ympäri Suomea ovat tervetulleita osallistumaan teemavuoteen omilla tapahtumillaan.
Lisätietoja teemavuodesta
Sivistyksen teemavuoden sivusto
Teemavuoden infowebinaarit: ke 29.11.2023 klo 10–11 ja ti 19.12.2023 klo 15–16. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tästä linkistä