

Kuva: Unsplash/Rupixen; kuvankäsittely: Kvs
Soppi lomailee – sivistysteemoja ja tiedekeskuksen sisältöjä verkossa myös kesällä
Julkaistu:Kuva: Unsplash/Rupixen; kuvankäsittely: Kvs
Tiedekeskus Soppi on kesätauolla 18.6.-11.8.2025. Kesätauon aikana Sopen teemoihin voi tutustua Sivistyksen aikamatka -verkkonäyttelyssä.
Kevätkaudella tiedekeskus Soppi sai vierailijaryhmiä useista eri maista sekä uusia sisältöjä verkkoon ja tiedekeskukseen.
– On suorastaan yllättävää, miten englanninkieliset verkkosivumme ovat tavoittaneet eurooppalaiset ja amerikkalaiset. Texasin valtionyliopistosta saapui kasvatustieteiden opiskelijaryhmä tutustumaan suomalaiseen koulutukseen, sanoo Kvs-säätiön TKI-päällikkö Heidi Kinnunen.
Kansainvälisiä vierailijaryhmiä on tullut myös Euroopasta:
– Kreikkalaiset löysivät tiedekeskus Sopen 2025! Erasmus+ liikkuvuusryhmiä tuli huhtikuussa kolme. Myös Slovenian ja Slovakian ministeri- ja opetushallinnon johto löysi tiedekeskuksen, sanoo Heidi Kinnunen.
Tulevaisuustaitojen koulutus kiinnostaa vierailijoita
Soppi havainnollistaa sivistyksen merkitystä suomalaisen yhteiskunnan uudistumisessa. Samalla Soppi kutsuu kävijän osaksi Suomen sivistystarinaa ja -keskustelua.
– Tyypillisesti tiedekeskus Soppi on ollut vierailujen aloituspiste. Kun Sopessa on tutustuttu suomalaiseen koulutusajatteluun, on vieraiden ollut helppo jatkaa katsomaan koulujen työtä käytännössä, sanoo Heidi Kinnunen.
Tiedekeskuksessa ei katsota pelkästään menneisyyttä ja historiaa – jokainen vierailija voi visioida tulevaisuutta ja täydentää itse Sopessa olevaa aikajanaa. Tulevaisuuden pohdinta antaakin monenlaista keskustelunaihetta:
– Sopessa on keskusteltu tulevaisuuden koulutuksesta ja pohdittu muun muassa sitä, miten koulutus voisi olla muokkaamassa maailmaa paremmaksi. Opiskelijat pohtivat, mikä voisi olla Unescon seuraava koulutusraportti koulutuksen uudelleen ajattelun jälkeen [Unesco 2021: Reimagining our futures together: a new social contract for education]. Kiinnostavaa keskustelua on käyty myös koulutuksen tasa-arvon asemasta Suomessa ennen ja nyt sekä erilaisista oppimisen tukitoimista suomalaisessa koulutusjärjestelmässä, sanoo Sopen näyttelypäällikkö Nina Hjelt.
Sopessa sivistys-teema kytkeytyy kasvatukseen ja koulutukseen. Tiedekeskuksen teemoja toistavat myös sivistyksen rakennuspalikat. Palikoiden tuella syntyy usein vilkasta keskustelua ryhmävierailuilla.
– Olemme toteuttaneet kansainvälisille vieraille erityisluentoja ja esityksiä muun muassa erityisryhmien huomioimisesta ja inkluusiosta Suomessa ja tekoälyn käytöstä koulumaailmassa. Keskustelua ja kysymyksiä on tullut paljon tulevaisuustaitojen koulutuksesta, kuvailee Heidi Kinnunen.
Jos ryhmävierailu tiedekeskukseen kiinnostaa, ota yhteyttä sähköpostilla (soppi@kvs.fi). Tiedekeskuksessa järjestetään näyttelyopastuksia ja räätälöityjä tapahtumia ryhmille suomeksi ja englanniksi. Opastukset voidaan toteuttaa sopimuksen mukaan myös tiedekeskuksen aukioloaikojen ulkopuolella.
”Soppi kutsuu pohtimaan ja ratkomaan aikamme haasteita”
Sopella on ollut hengästyttävä tahti: tiedekeskuksen liki kolmivuotiseen toimintaan on sisältynyt muutto, Suomen-kiertue ja näyttelysisältöjen laajennus verkossa sekä tiedekeskuksessa. Alkuvuonna 2025 käynnistyi Sopen ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn suunnittelu. Näyttelyn teemana on kansalaisvaikuttaminen.
– Uutta näyttelyä pohjustaen järjestimme työpajan ammattikoululaisille kansalaisvaikuttamisen teemasta. Pohdimme yhdessä esimerkkien ja ongelmien kautta kenen toimesta maailmaan on pyritty vaikuttamaan ja miten ja mikä merkitys aktiivisella kansalaisuudella ja kansalaistoiminnalla voi olla, sanoo Nina Hjelt.
Millaisena näet Sopen kaltaisen tiedekeskuksen merkityksen näinä aikoina?
– Soppi kutsuu pohtimaan ja ratkomaan aikamme haasteita, koulutuksen ja oppimisen tavoitteita, arvoja ja ihmiskäsitystä. Se ei anna valmiita vastauksia, mutta vierailija voi Sopen moninäkökulmaisen taustoituksen äärellä pysähtyä miettimään mitä, miksi ja miten me opimme niin yksilöinä, yhteisöinä tai ihmiskuntana. Mitä on sivistys ja millainen on tavoiteltava tulevaisuus? Vastaukset eivät tule koskaan valmiiksi, mutta historiasta huomaamme, että näköalattomuuteen ei ole aihetta! sanoo Nina Hjelt.
Verkkonäyttely ja podcast
Soppi on kesätauolla 18.6.-11.8.2025. Kesätauon aikana voi tutustua Sopen teemoja tukevaan ja laajentavaan Sivistyksen aikamatka -verkkonäyttelyyn. Verkkonäyttelyn sisällöt ovat käytettävissä maksutta, ajasta ja paikasta riippumatta.
Kvs-säätiössä (Kansanvalistusseura sr.) koostettu Sivistyksen aikamatka -verkkonäyttely esittelee suomalaisen yhteiskunnan kehitystä koulutuksen ja demokratian ilmiöiden kautta. Verkkonäyttely alkaa vuodesta 1866 (kansakouluasetus). Tiedekeskus Sopen tapaan myös verkkonäyttelyssä katsotaan eteenpäin: Miltä sivistys voisi näyttää kuvitteellisessa tulevaisuudessa 2100-luvulla?
Soppi taustoittaa suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä. Aiheen yhteydessä ei voida sivuuttaa J. V. Snellmania. Sopen sisältösuunnittelussa mukana ollut Severi Hämäri pohtii Johan Vilhelm Snellmanin vaikutusta suomalaiseen sivistyskäsitykseen, koulutukseen ja yhteiskuntaan Operaatio Liberon podcastissa (YouTube).