Skip to Content

Näyttelymoduuleja Soppi-kiertueella 2024. Kuva: Iina Esko/Kvs; kuvankäsittely: Kvs

Uutiset

Soppi oppimisympäristönä – kanditutkielma täydentää käsitystä tiedekeskuksista

Kirjoittaja: Kristiina Andreasson Julkaistu:

Näyttelymoduuleja Soppi-kiertueella 2024. Kuva: Iina Esko/Kvs; kuvankäsittely: Kvs

Tiedekeskus Soppi on päässyt opinnäytetyön aiheeksi: Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä kanditutkielmassa tarkasteltiin Soppea maahanmuuttajien oppimisympäristönä ja kotouttamisen edistäjänä. Materiaalina hyödynnettiin Sivistyksen teemavuonna 2024 Suomea kiertäneen Soppi-näyttelyn sisältöjä.

Xiaojing Wang tarkastelee kanditutkielmassaan Soppi-kiertonäyttelyn tavoitteita, arvoja, kohderyhmiä sekä sopivuutta maahanmuuttajien oppimisympäristöksi Suomessa. Soppi-näyttely kiersi Suomea vuonna 2024 osana Sivistyksen teemavuoden tapahtumia. Kiertonäyttelyn toteutti tiedekeskus Sopen ylläpitäjä ja teemavuoden koordinaattori Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.). Kanditutkielmassa keskitytään käsittelemään Soppi-kiertonäyttelyn sisältöjä. Samat teemat sekä osin samat sisällöt ja aktivoivat osiot sisältyvät myös tiedekeskus Sopen pysyvään näyttelyyn Kvs-säätiön tiloissa Helsingin Etu-Töölössä.

Kanditutkielma The Program Analysis of The Soppi Science Centre as a Learning Environment for Immigrants in Finland valmistui toukokuussa 2025 Itä-Suomen yliopiston Lifelong Learning and Sustainable Development -ohjelmassa. Englanninkielisessä ohjelmassa tarkastellaan koulutusta globaalin kasvatuksen, elinikäisen oppimisen ja kestävän kehityksen näkökulmista. Lifelong Learning and Sustainable Development -ohjelma toteutetaan monimuoto-opetuksena, kursseilla tehdään esimerkiksi yhteistyötä työelämäorganisaatioiden kanssa. Ohjelma alkoi syksyllä 2022, joten kandiseminaari ja kandityö tehtiin sen puitteissa vasta ensimmäisen kerran.

– Meillä on vapaaehtoinen Opiskeluprojekti-niminen opintojakso. Siinä opiskelija tekee itse projekti- tai opiskelusuunnitelman, toteuttaa projektin ja saa siitä opintopisteitä. Tarjosin opintojaksolle Soppi-näyttelyn pystytykseen, opastuksiin ja työpajoihin liittyviä tehtäviä projektiksi. Sopessa käynti ja sen hyödyntäminen oli tarjolla myös yhden opintojakson vaihtoehtoisena osasuoritustapana, kertoo Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professori Jyri Manninen.

Soppi-projektin valitsi kaksi opiskelijaa:

– Toinen Soppi-projektin valinnut oli suomenkielisen maisteriohjelman opiskelija. Tämän bachelor-tutkielman tekijä oli toinen, ja [hän] otti myös sen tutkielmansa aiheeksi minun ehdotuksestani.

Opiskelijat saivat Soppi-projektista opintopisteitä osaksi tutkintojaan, kandityön tekijä myös tutkielmaan liittyvät opintopisteet. Soppi-näyttelyä käsittelevän kanditutkielman aineistona olivat kiertonäyttelyn sisällöt ja aktivoivat elementit sekä tiedekeskus Sopen taustamateriaali. Kandityön ohjaajana toimi Jyri Manninen. Tutkielman tekijä Xiaojing Wang toteutti itse myös opastuksia ja työpajoja Soppi-kiertonäyttelyssä Joensuun kirjastossa syyskuussa 2024.

Maahanmuuttajat kohderyhmänä: Soppi-sisällöt kotoutumisen tukena

Soppi-näyttelyä käsittelevässä opinnäytetyössä on kaksi tutkimuskysymystä:

1) Onko tiedekeskus Sopessa sisältöä, joka voisi tukea maahanmuuttajien oppimista ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan
2) Jos em. sisältöä on, millaista se on?

Analyysissä huomio kiinnittyy esimerkiksi siihen, pidetäänkö maahanmuuttajia Soppi-näyttelyn potentiaalisina kohderyhminä ja miten huomioidaan heidän tarpeensa näyttelysisällössä (mm. kieliversiot). Entä voisivatko näyttelysisällöt tukea maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen?

Esimerkiksi museoissa kielivalikoiman suppeus saattaa olla maahanmuuttajille este sisältöihin tutustumiseen. Tutkielmassa nostetaankin positiivisena piirteenä esiin Soppi-kiertonäyttelyn kieliversioiden laajuus: teksti- ja audiosisällöt sekä osa aktivoivista osioista ovat nelikielisiä.

Kanditutkielmassa todetaan, että Soppi pyrkii osaltaan edistämään tasa-arvoa oppimisessa ja koulutuksessa. Näyttelysisällöt korostavat koulutuksen voimaa ja kehottavat kriittiseen lähestymistapaan ajankohtaisia kysymyksiä ja haasteita pohdittaessa. Maahanmuuttajien huomiointi yhtenä kohderyhmänä tulee tutkielman mukaan ilmi erityisesti näyttelymateriaalien teemoissa sekä sisältöjen laajassa kielivalikoimassa.

Myös Sopen ainutlaatuisuus tunnistetaan opinnäytetyössä: Soppi keskittyy ainoana tiedekeskuksena Suomessa esittelemään sivistyksen, opetuksen ja koulutuksen teemoja historiasta nykypäivään. Xiaojing Wang toteaakin Sopen sopivan kohteeksi jokaiselle, joka haluaa lisätietoa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä ja yhteiskunnasta.

– Tiedekeskus Soppi poikkeaa luonnontieteellisistä tiedekeskuksista, koska sen aiheet käsittelevät erityisesti yhteiskunta- ja kasvatustieteellisiä teemoja. Kävijälle ei ole tarjolla museaalisia esineitä katsottavaksi tai laboratoriovälineistöä kokeiltavaksi. Sopessa kävijä kurkottaa oman ajattelunsa ja henkilökohtaisten kokemustensa rajoille. Parhaiten se onnistuu dialogissa toisen näyttelykävijän kanssa, sanoo Kvs-säätiön TKI-päällikkö Heidi Kinnunen.

Kanditutkielmassa todetaan Soppi-näyttelyllä olevan merkityksellinen rooli Suomessa maahanmuuttajien ja vähemmistöryhmien sosiaalisen osallisuuden sekä monimuotoisuuden tukemisessa. Näyttely voisi toimia maahanmuuttajien julkisena oppimisympäristönä: sisällöt tukevat tietojen, taitojen ja valmiuksien hankkimista ja sitä kautta kotoutumista Suomeen.

– Xiaojing Wangin kanditutkielma täydentää käsitystämme tiedekeskuksista. Ne eivät ole ainoastaan tiedon välittäjiä ja kävijäkokemuksen tuottajia, vaan avaavat myös keskusteluja yhteiskunnan arvoista. Sopen näyttely toi esiin erityisesti sosiaalisen inkluusion, maahanmuuttaneiden integraation, kasvatuksellisen tasa-arvon ja demokraattisen yhteiskunnan arvomaailman käsittelyä, sanoo Heidi Kinnunen.

Heidi Kinnusen mukaan Soppi-kiertonäyttelystä tehty opinnäytetyö liittyy myös laajempaan trendiin:
– Aika tuntuu olevan kypsä tiedekeskusten ja tiedepääoman tutkimukseen. Kävijäkokemusta on pohdittu mm. Päivi Garnerin opinnäytetyössä 2023 Laurea-ammattikorkeakoulussa ja tiedepääomaa vielä laajemmin STN:n [strategisen tutkimuksen neuvoston] rahoittamassa Finsci-hankkeessa.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Back to top