Skip to Content
Uutiset

Digi-Soppi laajentaa tiedekeskuksen sisältöjä

Kirjoittajat: Kristiina Andreasson Julkaistu:

Tiedekeskus Sopen näyttelymoduuli kiertää Suomea juhlistamassa Sivistyksen teemavuotta. Kiertueen päättyessä vuoden 2024 lopulla avautuu Sopen verkkolaajennus: digi-Soppi. Digi-Soppi täydentää tiedekeskuksen sisältöjä ja tuo niitä saataville ajasta ja paikasta riippumatta.

Digi-Sopen kohderyhmää ovat erityisesti abiturientit sekä yli 50-vuotiaat. Käytännössä kohderyhmään kuuluvat kaikki yli 15-vuotiaat digi-Sopen aihepiiristä ja teemoista kiinnostuneet.

– Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi on huomattu ulkomailla asti. Meillä käy vierailijoita ympäri maailmaa tutustumassa suomalaisen sivistyksen historiaan ja nykypäivään. Digitaalinen Soppi antaa mahdollisuuden Soppi-vierailuun suoraan kotisohvalta, sanoo Kvs-säätiön TKI-päällikkö Heidi Kinnunen.

Tiedekeskus Sopen pysyvä näyttely avautui Kvs-säätiön tiloissa elokuussa 2022. Digi-Soppi täydentää ja laajentaa Sopen pysyvän näyttelyn teemoja ja sisältöjä. Samalla Sopen sisällöt tulevat myös aiempaa laajemman yleisön saataville ajasta ja paikasta riippumatta.

Digi-Soppi toteutetaan interaktiivisella ThingLink-julkaisualustalla. Alkuvaiheessa sisällöt julkaistaan vain suomeksi.

– ThingLink kääntää sisällöt kymmenille eri kielille, joten odotamme sisältöjen tavoittavan entistä laajemman kansainvälisen yleisön! sanoo Heidi Kinnunen.

Sisältöjen saavutettavuus on eräs keskeinen periaate suunnittelussa. ThingLink mahdollistaa esimerkiksi taustavärin kontrastin ja fontin pistekoon säätämisen, linkkien korostuksen sekä ruudunlukijan käytön.

– Digi-Sopen julkaisualusta ThingLink tuo tehtävään kiinnostavan digitaalisen ulottuvuuden. Etsimme keinoja tuoda esille näyttelyn materiaaleja mahdollisimman immersiivisesti ja vuorovaikutteisesti, sanoo digi-Soppi -projektipäällikkö Maarit Piippo.

Ahaa-elämyksiä ja ajattelun syötteitä – ei valmiita vastauksia

Digi-Soppi esittelee suomalaisen yhteiskunnan kehitystä koulutuksen ja demokratian ilmiöiden kautta. Sisällöt jakautuvat seitsemään teemaan:

• Demokratia
• Elinikäinen oppiminen
• Kansalaisaktiivisuus
• Lukutaito
• Sivistys
• Tasa-arvo

Lisäksi oman teemaosionsa saa tiedekeskus Sopen ylläpitäjä, Kvs-säätiö (Kansanvalistusseura sr.).

Digi-Soppi kytkeytyy tiiviisti Sopen pysyvään näyttelyyn teemojen, tietosisältöjen sekä tavoitteiden osalta. Digi-Sopen ja tiedekeskus Sopen pysyvän näyttelyn on tarkoitus antaa ajattelun ja keskustelun syötteitä, ei valmiita vastauksia.

Digi-Sopessa historiallisena lähtöpisteenä on 1860-luku, kansakoulun alkuajat.

– On innostavaa lähteä suunnittelemaan digi-Sopen käsikirjoitusta. Teemoina ovat monella tapaa tärkeät ja puhuttelevat aiheet, kuten tasa-arvo, demokratia ja oikeus koulutukseen. Diginäyttelyn aikajana antaa näille teemoille historiallista perspektiiviä aina 1800-luvun puolivälistä kuvitteelliseen 2100-luvun tulevaisuuteen asti, sanoo Maarit Piippo.

Tekstisisältöjä täydentävät ja tukevat monipuolisesti kuvitus sekä video- ja audioleikkeet.

– Käsikirjoitusta kehitellessä suomalaisen sivistyksen vaiheet ovat avautuneet minulle uudella tavalla. Arvostukseni sivistyksen pelottomia puolustajia kohtaan on kasvanut tehtävän myötä, sanoo Maarit Piippo.

Esimerkkeinä arvostuksen ja kiitollisuuden kohteistaan suomalaisessa sivistystarinassa Maarit Piippo nostaa esiin koulutuksen uranuurtajat kuten Uno Cygnaeuksen tai Mikael Soinisen sekä suomalaisen kirjastolaitoksen sitkeät kehittäjät.

Digi-Soppi

• katsoo eteenpäin, kurkistaa tulevaisuuteen – tiedekeskus Sopen pysyvän näyttelyn tapaan
• tutkittua tietoa yleistajuisessa muodossa
• ajattelun syötteitä ja ahaa-elämyksiä
• saavutettavia sisältöjä

Digi-Soppi -hankkeen esittelysivu

Digi-Soppi – tulevaisuuden rakentajille

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Back to top