Kestävä tulevaisuus on hyvän lisäämistä – Sivistystä!-podcast vierailee tiedekeskus Sopessa
Julkaistu:Kestävä tulevaisuus on hyvän lisäämistä – Sivistystä!-podcast vierailee tiedekeskus Sopessa Professori Arto O. Salonen, Sivistystä!-podcastin toimittaja Minttu Lindholm ja projektipäällikkö Nina Hjelt virittivät sivistyskeskustelun tiedekeskus Sopessa.
Sivistys on kykyä kyseenalaistaa nykyinen, planeettaa kuormittava elämäntapamme ja tavoitella kestävää tulevaisuutta.
”Planeettamme tarvitsee sivistystä enemmän kuin koskaan aiemmin, koska ilman sivistyneitä ihmisiä emme pysty taklaamaan niitä ongelmia, joita meillä on ratkottavana”, kestävyystutkija professori Arto O. Salonen sanoo Sivistystä!-podcastin tuoreimmassa jaksossa.
Perustelu on vakuuttava: planeetta on pelastettava ihmiseltä itseltään, sillä nykyinen tapamme luoda hyvinvointia on kestämätön luonnolle. Sivistyksen työsarka on globaali.
Keskustelukumppani Nina Hjeltille sivistys on työn ydintä: hän on Kvs-säätiön perustaman sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Sopen projektipäällikkö. Soppi kertoo sivistyksen tarinan antiikin Kreikasta tähän päivään.
”Haluamme lisätä kävijöiden tietoa ja kykyä käsitellä aikamme sivistykseen sidoksissa olevia arvoja”, hän sanoo.
Ekososiaalinen sivistys luo tasapainoa
Menneisyys luo oppimisen ja sivistyksen tarkasteluun perspektiiviä, mutta yhtä tärkeää on katsoa tulevaisuuteen. Arto O. Salosen tulevaisuushorisontissa on kaksi kiintopistettä: ekologinen perusta ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Yhdessä ne muodostavat ekososiaalisen sivistyksen.
”Ensinnäkin meidän on tunnustettava, että olemme riippuvaisia planeetan elinvoimasta, jotta voimme olla hengissä. Toiseksi on mietittävä, miten me ihmiset saamme keskenämme aikaiseksi sellaisen meiningin, että voimme kukoistaa ja haltioitua elämästä. Jos pidämme näistä kahdesta kiinni, kaikki muu on järjestettävissä”, Itä-Suomen yliopiston professori sanoo.
Hyvyys, kohtuus, kauneus. Sivistyksen peruspalikoita voidaan lisätä maailmaan ilman, että ne eivät ole keneltäkään pois.
”Päinvastoin ne lisäävät mahdollisuuksia haltioitua elämästä”, Salonen sanoo.
Kansalaisliikehdintä on muutosvoima
Tulevaisuudessa on synkät sävynsä mutta myös toivoa. Nina Hjelt löytää sitä kansalaisten liikehdinnästä, jonka voimin on ratkottu isoja kysymyksiä.
”Työväenliike, naisasialiike, raittiusliike, ihmisoikeusvaikuttajat, rauhanaktivistit, ilmastovaikuttajat ja sukupuolten tasa-arvon puolustajat”, hän listaa.
Tulevaisuuteen suuntaava sivistys vaatii tilaa tutkijoiden, kansalaisten ja instituutioiden dialogille. Siihen maailman ensimmäinen ja ainoa oppimisen ja sivistyksen tiedekeskus on omiaan.
”Soppi ei anna valmiita vastauksia, vaan herättää kävijän omaa ajattelua ja tukee muodostamaan omia mielipiteitä suunnan valitsemiseksi”, Hjelt sanoo.
Suunnasta keskustelijat ovat yksimielisiä: kestävä tulevaisuus yhteiselle planeetallemme.
Sivistystä! Sopessa -jakson on toimittanut Minttu Lindholm. Kasvatustieteelliseen tutkimukseen pohjaava podcast pureutuu ajankohtaisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin kriittisesti. Sitä tekevät Aikuiskasvatuksen Killan (AKK) aktiivit kumppaneinaan Kvs-säätiö ja Aikuiskasvatus-tiedelehti.
Teksti: Terhi Kouvo
Soppi saa uudet tilat Museokadulta
Sivistyksen ja oppimisen tiedekeskus Soppi avaa ovensa Museokadulla Kvs-säätiön tiloissa tiistaina 7. helmikuuta. Tutustu aukioloaikoihin ja varaa vierailusi tiedekeskuksen verkkosivulta.
Lisää aiheesta
Sivistystä luureihisi! – Podcastit virittävät keskustelua perheestä, tutkimuksesta ja oppimisesta https://kansanvalistusseura.fi/sivistysta-luureihisi/